ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Θανάσης Βέγγος 1927-2011 Ελληνας Ηθοποιός
Αρχική ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Κινηματογράφος ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Βιντεοταινίες ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Τηλεταινίες ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Ντοκιμαντέρ ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Θέατρο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Τηλεοπτικά ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Αφιερώματα ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Διαφημίσεις ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ FORUM

 

Η Θεσσαλονίκη της νοσταλγίας μας

Ο καλός μας άνθρωπος επιστρέφει στην TV Ενας μύθος του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ο καλός μας άνθρωπος Θανάσης Βέγγος, επιστρέφει τη νέα σεζόν, ύστερα από μακρόχρονη απουσία, στη μικρή οθόνη. Η επιστροφή του μεγάλου μας ηθοποιού θα σημάνει, όμως, και την επιστροφή της σκηνοθέτιδος Ρέινας Εσκενάζυ, της σεναριογράφου Κάκιας Ιγερινού και της Κάτιας Δανδουλάκη. Kοινός παρονομαστής θα είναι η νέα σειρά ντοκιμαντέρ για λογαριασμό της ΕΤ3, που θα έχει ως θέμα της την πόλη της Θεσσαλονίκης. Τόπο καταγωγής των περισσότερων συντελεστών και αφορμή για την υλοποίηση της σειράς. Ο τίτλος της σειράς ντοκιμαντέρ θα είναι «Η Θεσσαλονίκη της νοσταλγίας μας». Το κόνσεπτ της σειράς δεν θα έχει τη συνήθη δομή και το σίγουρο είναι πως με την πένα της Κάκιας Ιγερινού, τη σκηνοθεσία της Ρέινας Εσκενάζυ και τη συνδρομή στην αφήγηση του Θανάση Βέγγου και της Κάτιας Δανδουλάκη δεν θα μοιάζει με τίποτα απ ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Ο καλός μας άνθρωπος επιστρέφει στην TV

Η Ρέινα Εσκενάζυ μιλάει για τη νέα σειρά - ντοκιμαντέρ και τη συνεργασία της με τον Θανάση Βέγγο, την Κάκια Ιγερινού και την Κάτια Δανδουλάκη

- Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη σειρά αυτή;

Με την Κάκια συζητούσαμε κάποιες ιδέες και αποφασίσαμε να κάνουμε ντοκιμαντέρ. Και επειδή η Κάκια είναι από τη Θεσσαλονίκη και εμένα ήταν η καταγωγή του πατέρα μου, επιλέξαμε να ασχοληθούμε με την πολύ ενδιαφέρουσα πόλη της Θεσσαλονίκης. Κι είναι ανεξάντλητη η ιστορία της...

- Πού επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του ντοκιμαντέρ;

Δεν πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, που θα παραθέτει απλά τα γεγονότα. Θα είναι δραματοποιημένο και θα αφηγηθεί όχι μόνο τη νεότερη ιστορία της πόλης, αλλά από τη γέννησή της μέχρι σήμερα. Για το λιμάνι, για τον Μέγα Αλέξανδρο, την ιδιαίτερη ζαχαροπλαστική αλλά και τη γαστρονομία της πόλης, για το «Μακεδονικό», τους Μακεδονομάχους αλλά και για το «μωσαϊκό πολιτισμών» Μωαμεθανοί πρόσφυγες, Πόντιοι, Εβραίοι και Χριστιανοί... Το πολυπολιτισμικό, που είναι αυτή η πόλη. Πάντα όμως με μια πιο ανάλαφρη ματιά, όχι αυστηρά ιστορική.

-Θα υπάρξουν εκπλήξεις;

Θα εμφανιστούν στο πρώτο επεισόδιο τα εγγόνια του Θανάση Βέγγου, ο μικρός Θανάσης και η Νίκη Βέγγου. Θα συνομιλήσουν με τον παππού τους για την πόλη και την ιστορία της. Επίσης σκοπός της σειράς δεν είναι μόνο τα ιστορικά ντοκουμέντα, για τα οποία χρησιμοποιήθηκε και το πλούσιο αρχείο της ΕΡΤ, αλλά να δούμε και να μάθουμε την ιστορία της πόλης με μια ματιά νοσταλγίας, για μια πόλη που χάνεται σιγά σιγά.

- Η σειρά απευθύνεται στο μνημονικό των ανθρώπων της Θεσσαλονίκης, κι όχι μόνο, που ίσως και να μάθουν πράγματα για την ιστορία της πόλης τους;

Ναι. Εγώ αυτό που θέλω να πετύχω είναι να απευθύνεται στην οικογένεια και να μην παραθέτει μόνο τα ιστορικά στοιχεία και τίποτε άλλο. Και εμείς έχουμε ιστορικά στοιχεία, γιατί δεν γίνεται ένα ντοκιμαντέρ να μην έχει, αλλά σημασία έχει πώς περνάνε αυτά. Εμείς τα περνάμε λίγο πιο ανάλαφρα, με τη βοήθεια του Θανάση Βέγγου να «σπάει» το αυστηρό ιστορικό πράγμα. Θα ήθελα να μου πει ένα παιδί ότι έμαθε πράγματα για τη Θεσσαλονίκη.

Ποιοτικό δεν είναι το... δύσπεπτο

- Υστερα από καιρό συνεργάζεστε ξανά με την Κάκια Ιγερινού και τον Θανάση Βέγγο...

Τον Θανάση τον ξέρω πάρα πολύ καλά. Είναι τιμή μου που έχω δουλέψει τόσο πολύ μαζί του, έχουμε κάνει μαζί το «Περί ανέμων και υδάτων», είχε και τη συμμετοχή στην «Αλίκη», που ήταν πολύ σημαντική για μένα, και έχω μια φοβερή αδυναμία και έναν έρωτα μαζί του.

Με τη Κάκια, πέρα από το ότι οι δρόμοι μας χωρίσανε επαγγελματικά για κάποιο διάστημα, παραμένουμε φίλες εδώ και πολλά χρόνια και δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά οι φίλοι πρέπει να δουλεύουν πάντα μαζί. Τώρα έτυχε μια πολύ ωραία συγκυρία, η Κάκια γράφει τα κείμενα και το ντοκιμαντέρ θέλει έρευνα, θέλει δουλειά, θέλει μελέτη. Οταν κάνεις κάποιες σκηνές, πρέπει να τις έχεις μελετήσει, αλλιώς την πάτησες.

-Υπάρχει η άποψη ότι όταν δώσεις στο κοινό ένα καλό «προϊόν», αυτό θα το επιβραβεύσει. Βέβαια έχουμε παραδείγματα που καλές παραγωγές δεν κάνουν τηλεθέαση. Σας προβληματίζει αυτό;

Σίγουρα θέλουμε την αποδοχή του κόσμου, γιατί αλλιώς το κάνεις με τους φίλους σου στο σπίτι. Ετσι είναι όμως. Και ο κόσμος είναι τόσο μπουχτισμένος και κουρασμένος που όταν είναι κάτι «βαρύ», μπορεί να μην έχει την όρεξη να κάτσει να το δει και το καταλαβαίνω απόλυτα. Επίσης υπάρχουν κομεντί και κωμωδίες που είναι πολύ αξιόλογες. Θέλω να πω, ότι ποιοτικό δεν σημαίνει αναγκαστικά κάτι βαρύ και δύσπεπτο. Γιατί κάπως έτσι έχει περάσει λίγο η έννοια του ποιοτικού. Βαρύ, δύσκολο και δυσβάσταχτο λιγάκι.

- Πώς θα χαρακτηρίζατε με μια λέξη τη σειρά αυτή;

«Νοσταλγία». Βγάζει ένα νοσταλγικό, γλυκό πράγμα η σειρά αυτή.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Μπιντέλα στο ΕΘΝΟΣ TV


Ο καλός μας άνθρωπος επιστρέφει στην TV

Αυτή τη φορά αφορμή για το comeback του αγαπημένου ηθοποιού είναι τα γυρίσματα του ηθογραφικού ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 "Η Θεσσαλονίκη της νοσταλγίας μας", που θα προβληθεί τον Οκτώβριο, στο οποίο ο Θανάσης Βέγγος πρωταγωνιστεί αφηγούμενος στα πραγματικά του εγγόνια, τον Θανάση και τη Νίκη, την ιστορία της πόλης μας.

"Συγκινούμαι που επιστρέφω στη Θεσσαλονίκη. Συγκινούμαι που βρίσκομαι στο σύμβολο της Θεσσαλονίκης, το Λευκό Πύργο, και ευχαριστώ τον κόσμο για την αγάπη του όλα αυτά τα χρόνια. Ο λόγος που είμαι εδώ είναι το ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό παίζω τον εαυτό μου. Είμαι ένας παππούς που έχω δίδυμα εγγόνια, στα οποία η δασκάλα τους αναθέτει μια εργασία για τη Θεσσαλονίκη.  Έτσι αρχίζει το ταξίδι με τον παππού τους να τους μαθαίνει την ιστορία της πόλης", αναφέρει στη "ΜτΚ", ο Θανάσης Βέγγος, ο οποίος καθ' όλη τη διάρκεια της συνομιλίας μας γίνεται αποδέκτης της αγάπης μικρών και μεγάλων: "Καλέ μου άνθρωπε", λένε όταν διαπιστώνουν ότι μπροστά τους βρίσκεται ο μεγάλος Θανάσης Βέγγος.

"Μα πού με ξέρουν και με φωνάζουν;" αναρωτιέται φωναχτά προς τη σύζυγό του Μίνα, η οποία βρίσκεται στο πλάι του, άγρυπνος φρουρός εδώ και 52 χρόνια.

Μαζί με τον Θανάση Βέγγο στο νοσταλγικό αυτό ταξίδι θα συμμετάσχουν η Κάτια Δανδουλάκη και η σεναριογράφος της σειράς Κάκια Ιγερινού, η οποία είχε την ιδέα για τη φιλόδοξη αυτή παραγωγή. Εν μέσω γυρισμάτων στο Λευκό Πύργο και στην παραλία της Θεσσαλονίκης, υπό τη σκηνοθετική ματιά τής επίσης Θεσσαλονικιάς Ρέινας Εσκενάζι, συζητήσαμε με τη σεναριογράφο Κάκια Ιγερινού για τη σύλληψη της ιδέας: "Η ιδέα γεννήθηκε πριν από ένα χρόνο και η ΕΤ3, μέσω του διευθυντή τηλεόρασης Γιώργου Φράστανλη, ενήργησε άμεσα. Διηγούμαστε την ιστορία της πόλης με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Κυρίαρχη όμως είναι η παρουσία του Θανάση Βέγγου, ο οποίος ξεκινάει να πει όλη την ιστορία της πόλης σαν ένα μεγάλο παραμύθι στα εγγόνια του. Μάλιστα στη διαδρομή αυτή συναντά και τον φωτογράφο Γιάννη Κυριακίδη, με τον οποίο και θυμούνται στιγμές από το παρελθόν".
Η Κάτια Δανδουλάκη δήλωσε στη "ΜτΚ": "Για μένα η Θεσσαλονίκη μού γεννάει οικεία πράγματα, δεδομένου ότι γεννήθηκα στον τόπο αυτό. Είναι μεγάλη μου τιμή που συνεργάζομαι με τον Θανάση Βέγγο".
Η σκηνοθέτρια της σειράς Ρέινα Εσκενάζι, η οποία έχει υπογράψει εξαίρετες δουλειές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, δήλωσε: "Η σειρά θα έχει πολλά κοντινά πλάνα, με έντονο το στοιχείο του συναισθήματος που θα βγάλουν στο γυαλί οι τρεις συντελεστές της παραγωγής".

Συνέντευξη στη Φωφώ Μπόνιου εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ