ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Θανάσης Βέγγος 1927-2011 Ελληνας Ηθοποιός
Αρχική ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Κινηματογράφος ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Βιντεοταινίες ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Τηλεταινίες ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Ντοκιμαντέρ ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Θέατρο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Τηλεοπτικά ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Αφιερώματα ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Διαφημίσεις ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ FORUM

Επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών ο Θανάσης Βέγγος

19.11.2010

Θανάσης Βέγγος

Επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών είναι πλέον ο Θανάσης Βέγγος! Η πρόταση του προέδρου της Ε.Ε.Σ. Χάρη Παπαδόπουλου ψηφίστηκε ομόφωνα από το συμβούλιο, πριν από τη μεγάλη περιπέτεια της υγείας του κορυφαίου μας κωμικού. Είναι μια ελάχιστη τιμή στον κινηματογραφικό σκηνοθέτη Βέγγο, ο οποίος το 1964 «σε αναζήτηση καλλιτεχνικής ελευθερίας» ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής με την επωνυμία «ΘΒ - Ταινίες Γέλιου» και γύρισε τις καλύτερες -ομολογουμένως- ταινίες του, όπως τις «Φανερός πράκτωρ 000», «Τρελός, παλαβός και Βέγγος», «Ποιος Θανάσης;». Ωστόσο, «παρά την εμπορική και καλλιτεχνική τους επιτυχία, οι ταινίες αυτές οδηγούν σε κλείσιμο της εταιρείας και τον ίδιο σε οικονομική καταστροφή, από την οποία θα συνέλθει μετά από πολλά χρόνια», όπως έχει αναφερθεί.

Ο κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στην προσωπικότητα αυτού του «ανθρώπου παντός καιρού» (τίτλος που ο ίδιος ο Θ.Β, έβαλε στο βιβλίο του Γιάννη Σολδάτου), σχολιάζει στην «Espresso»: «Ο Θανάσης Βέγγος συνδυάζει την ερμηνεία του Μάρλον Μπράντο και την ευαισθησία του Ντίνου Ηλιόπουλου. Εχει καταφέρει ό,τι και να παίζει να μην τον φθείρει και να τον κρατάει αναλλοίωτο, ανέγγιχτο και να μας θυμίζει την εφηβεία μας, τα πρώτα χρόνια που αντικρίσαμε την οθόνη. Με τιμάει ιδιαίτερα η φιλία του. Το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να τον ανακηρύξουμε επίτιμο μέλος των Ελλήνων Σκηνοθετών». Μόλις λοιπόν, αναρρώσει ο αγαπημένος μας Θανάσης Βέγγος, θα πάει να παραλάβει μία ακόμα αναμνηστική πλακέτα.

Οσο για την περιπέτεια με την υγεία του, είναι πια παρελθόν. Αισθάνεται καλύτερα από ποτέ και κάνει δειλά-δειλά τις πρώτες βόλτες του μέσα στο διαμέρισμά του στον τέταρτο όροφο επί της οδού Ηπείρου στην Αγία Παρασκευή. Η γυναίκα του, η κυρία Ασημίνα, που στέκεται διακριτικά στο πλάι του πάνω από μισό αιώνα στηρίζοντας πάντα τις καλλιτεχνικές του επιλογές, ακόμα και στα δύσκολα, τότε που έμεναν σε μια καμαρούλα, τον φροντίζει με τόση αγάπη. «Μιλάμε για λατρεία» έχει εξομολογηθεί ο ίδιος ο Θανάσης Βέγγος.