ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Θανάσης Βέγγος 1927-2011 Ελληνας Ηθοποιός
Αρχική ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Κινηματογράφος ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Βιντεοταινίες ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Τηλεταινίες ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Ντοκιμαντέρ ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Θέατρο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Τηλεοπτικά ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Αφιερώματα ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Διαφημίσεις ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ FORUM

Β Ρ Α Β Ε Υ Σ Η

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απονέμει στον ηθοποιό Θανάση Βέγγο τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος απένειμε σε ειδική εκδήλωση τιμητικές διακρίσεις σε επιφανείς Έλληνες και ξένους.

Σε τριάντα μία προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης, της τέχνης και της προσφοράς απένειμε στις 26.5.2008 ο Κ. Παπούλιας τις τιμητικές διακρίσεις, σε μια εκδήλωση όπου κυριάρχησε η συγκίνηση και τα χειροκροτήματα των παρισταμένων. Ανθρωποι σπουδαίοι, πολύ, λιγότερο ή καθόλου γνωστοί στο ευρύ κοινό, άνθρωποι που προσέφεραν στην τέχνη, που υπηρέτησαν την παράδοση, που διακινδύνευσαν για να σώσουν τον συνάνθρωπό τους, αντάμωσαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, στην τελετή βράβευσής τους.

Θανάσης Βέγγος

Από τα τιμώμενα πρόσωπα που προκάλεσαν ιδιαίτερη συγκίνηση ήταν ο Θανάσης Βέγγος, ο οποίος δάκρυσε τη στιγμή της απονομής.

Θανάσης Βέγγος ..

Στην τελετή , σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, ο κ. Παπούλιας βράβευσε:

Με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα τον πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ Πωλ Σαρμπάνη, ομογενή δεύτερης γενιάς με καταγωγή από τη Λακωνία, που εργάστηκε με ζέση από τις γραμμές του Δημοκρατικού Κόμματος -30 χρόνια στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων- για την ανάδειξη και προώθηση των ελληνικών θεμάτων.

Με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής τούς: Δημήτριο Γλάρο, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για την αναβάθμιση του Ιδρύματος σ' ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά, την ερευνητική συμβολή του στην ιατρική φυσική, τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και την ανάπτυξη ακαδημαϊκών σχέσεων με τις χώρες της Βαλκανικής και της πρώην ΕΣΣΔ, Rismag Gorderiani, καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας - Μοντέρνων Ελληνικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας, Benjamin Hendrickx, καθηγητή Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, πρόεδρο του Ινστιτούτου Αφροελληνικών Σπουδών και της Εταιρείας Φίλων Καζαντζάκη στη Ν. Αφρική, Βάσο Καραγιώργη, αρχαιολόγο από την Κύπρο και Βλαδίμηρο Παπαδόπουλο, καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου Πετρούπολης, μέλος του ανώτατου οργάνου καθορισμού ειδικότητας των δικαστικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα τούς: Θανάση Βέγγο, ηθοποιό, Ιωάννη Αβραμίδη, γλύπτη, Θεόδωρο Γιουρτσίχιν, αστροναύτη, Fatima Eloeva, καθηγήτρια Βυζαντινών και Μοντέρνων Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Πετρούπολης, Βέρα Ζαβιτσιάνου, ηθοποιό, Κ. Μητρόπουλο, σκιτσογράφο, Ι. Φικιώρη, αθλητή, πρώην υπουργό, Β. Χριστοδούλου, σκιτσογράφο, και Guy Wagner, ελληνιστή, υπεύθυνο σύνταξης του πολιτιστικού ενθέτου Kulturissimo της εφημερίδας «Tageblat», βιογράφο του Μ. Θεοδωράκη.

Με τον Σταυρό του Τάγματος της Τιμής τούς: Σύλβια Αποστολίδου-Ιωαννίδου, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, Χρ. Βαρτζάκη, αθλητή, Albert Coerant, παλαίμαχο δημοσιογράφο, οπερατέρ του «Πολυτεχνείου», Γαβριέλλα Μυλωνοπούλου-Τζαβάρα, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, Ι. Παλαμιώτης αθλητή, και Αρ. Σαρρηκώστα, παλαίμαχο φωτογράφο του «Πολυτεχνείου».

Με τον Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα τούς: Χριστόφορο Αλεξανδρίδη, ΕΠΟΠ δεκανέα (ΠΖ) ομογενή από την Αρμενία για την αυτοθυσία του, Αλίκη Βάγια-Κυριακοπούλου, πρόεδρο των «Φίλων του Παιδιού», Αγγελική Κοτταρίδου, αρχαιολόγο, Μαριάννα Λάμπρου, πρόεδρο Πανελλήνιας Ενωσης Σπανίων Παθήσεων, Αναστ. Μπίλλη, επιχειρηματία, Βασιλική Παπαδημητρίου, πρόεδρο Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, Γερβάσιο Ι. Ραπτόπουλο, αρχιμανδρίτη, Αδελφότητα «Οσία Ξένη», Διακονία Αποφυλάκισης Απόρων Κρατουμένων-Φυγοποίνων, Νικόλαο Σκαρή, τεχνίτη μαρμάρου (εργάστηκε στην Ακρόπολη, στο Ηρώδειο, στην Επίδαυρο, στους Δελφούς), Γεώργιο Στρατσιάνη, 70χρονο παραδοσιακό τεχνίτη πέτρας, και Κυριάκο Τσολερίδη, ΕΜΘ επιλοχία (ΠΖ) για την αυτοθυσία του.

Θανάσης ΒέγγοςΘανάσης Βέγγος

Ο Θανάσης Βέγγος κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Συγκινημένος, βαθιά ανθρώπινος, με μια σεμνότητα που αφοπλίζει ο Θανάσης Βέγγος, δέχεται καταχειροκροτούμενος από τα χέρια του προέδρου της Δημοκρατίας την τιμητική διάκριση του τάγματος του Φοίνικος. Ο σπουδαίος ηθοποιός, δέχεται με δακρυσμένα μάτια την τιμή και σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, μιλάει με αγωνία για την εποχή μας: «... δεν υπάρχει καλός άνθρωπος σήμερα, ποτέ δεν υπήρχε καλός άνθρωπος. Με πίκρα το λέω, βέβαια...».

Το βλέμμα του στρέφεται με τρυφερότητα στα εγγόνια του που στέκουν δίπλα του. Με ειλικρίνεια που σαστίζει, αποκαλύπτει τι τον κρατά μακριά από τη σκηνή που τόσο αγάπησε: «...αφού είμαστε πια σακαταμένοι, τί, να ανεβαίνουμε στην σκηνή και να τρέμουμε;»

Πάντα φειδωλός στα λόγια του, παρά την πολύχρονη έκθεση του στο κοινό, δεν έχει συνηθίσει τα φώτα της δημοσιότητας στο πρόσωπο του.

Ο λόγος του έχει μια αμεσότητα χαρακτηριστική, σαν να ξέρει τον άλλο χρόνια και έτσι συμπεριφέρεται. Όλοι σπεύδουν να του σφίξουν το χέρι, να ζητήσουν μια φωτογραφία μαζί του. Και εκείνος, ο «πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης» του ελληνικού σινεμά, δεν λέει όχι σε κανέναν.